Hvordan få god lyd på podcast?
Du har alt du trenger for å lage din første podcast, men lyden er ikke på din side?
– Her får du enkle tips som kan hjelpe deg godt på vei til et bedre resultat.
Rommet:
Hvis du har mulighet til å velge mellom flere rom, bør du finne et rom som har lite klang og som er stille. Er det klang i rommet når du snakker, vil dette bli med på opptaket. Hører du biltrafikk, ventilasjon eller noen som snakker vil dette også kunne bli med i opptaket.
Disse lydene vil bli forsterket når man mikser lyden i etterkant.
Mikrofon:
I utgangspunktet deler vi opp mikrofoner i 3 typer.
Dynamisk, kondensator og båndmikrofon.
Jeg skal ikke gå inn på forskjellene så mye her, men det er spesielt 2 egenskaper som er forskjellig i de to vanligste typene.
Dynamisk:
Dynamiske mikrofoner tar opp et mindre frekvensspekter enn kondensatormikrofoner. Det gjør at de er godt egnet til å bruke i rom som ikke har det beste utgangspunktet til å gjøre opptak i.
Dynamiske mikrofoner liker å ha lydkilden nære og avviser ofte lyder som er litt lenger unna bedre.
Kondensator:
Kondensatormikrofoner er mer sensitive og tar opp det meste av lyden som er i rommet. De kan også ta opp hele frekvensspekteret mennesket kan høre. 20-20000htz. Kondensatormikrofoner trenger også strøm for å fungere, ofte kalt phantom power eller +48. Dette må du velge på lydkortet eller opptakeren før du begynner opptaket.
Begge disse mikrofonene har nyre karakteristikk. Det betyr at de hører lyden som er i front av mikrofonen, men avviser lyd som kommer bak eller på sidene. Dette kan du utnytte. Har du støy i rommet plasserer du deg selv slik at du har kroppen mot der lyden kommer fra. Da vil støyen minskes pga mikrofonen avviser lyden som kommer bak. Samme teknikken kan du bruke om du har flere gjester. Sitter dere mot hverandre vil det komme mindre lekkasje i mellom snakkingen i mikrofonene.
Støy pga preamp:
Signalet en mikrofon sender ut er veldig lavt i volum. Derfor må vi skru opp lyden med en preamp slik at vi får et bra signal inn i opptaket.
På et lydkort kalles dette enten preamp eller gain.
Men her må man også passe på fordi denne prosessen kan også legge til mye støy i opptaket. En hver preamp har noe vi kaller for en «sweetspot», der forholdet mellom støy og lyden av kilden er på sitt beste. Du skal altså prøve å forsterke lyden dit du har minst støy, men samtidig har et sunt volum inn i opptakeren. Finner du dette vil opptaket høres best mulig ut.
Her får du ofte det du betaler for. En billig opptaker har mye støy i preampene, mens en dyr pro opptaker vil ha lite eller ingen støy i preampene
Elektrisk støy:
Det blir ofte mange kabler som ligger på gulvet samt skjøteledninger når alt utstyret er satt opp. Pass på at ingen av mikrofonkablene ligger i nærheten eller oppå en skjøteledning. Du vil få mye støy inn i opptaket om dette skjer. Ikke alltid like logisk å finne kilden til denne støyen når stressnivået er høyt. Stort problem med en enkel løsning.
Mikrofonteknikk:
Prøv å sitte ca 10cm unna mikrofonen når du snakker. Bruker du et pop filter kan du justere det til rett avstand slik at det blir lettere å holde posisjonen igjennom episoden. Det er også viktig at man alltid snakker rett inn i mikrofonen og ikke inn fra siden. Det kan være lett å glemme seg når man skal snakke med sidemannen.
Om du prøver disse enkle tipsene her vil du kanskje kunne lykkes enda litt bedre med podcasten din 🙂