Hvordan starte en podcast?

photo 1504805572947 34fad45aed93?ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&ixlib=rb 1.2

Med podcast når du lyttere som er interessert i å gå mer i dybden av et tema.
De har selv valgt at de vil lytte, og er ofte mer positivt innstillt til å gi det de hører på en sjanse. I denne artikkelen vil jeg gi noen enkle tips til å komme lettere i gang med din podcast serie.

Planlegging og ide fasen:

photo 1484480974693 6ca0a78fb36b?ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&ixlib=rb 1.2

 

 

 

 

 

Tema og mål:
Alt starter med en god ide om hva podcasten skal handle om. Her er det greit å prøve å smale inn temaet mest mulig. Finne en vinkling som er tydelig og enkel for lytteren å forstå. Det er også fint å sette seg noen mål om hva du ønsker å finne ut av eller oppnå med podcasten. 

Ideer:

Det er lurt å skrive ned så mange ideer du kan komme på rundt podcasten. Hvilke temaer vil du snakke om? Hvem kan du snakke med? Hvilke kilder kan du referere til? Så kan du sette sammen disse ideene til å bli episoder. Da er det lettere å legge en produksjonsplan som du kan jobbe ut i fra. Dette er en liste som du alltid jobber videre med så du kan se fremover og holde kontinuiteten på podcasten.

Form:
Tenk igjennom hvilken form og hvilken målgruppe podcasten skal ha. 
Skal du ha noen faste segmenter i podcasten, eller skal du bare snakke fritt igjennom?
Hvem er målgruppen din? 
Hva med musikk musikk og lydidentitet?

Prøv å lage et manus som tydeliggjør hvordan episoden kommer til å bli. Du kan f.eks. skrive en fast intro og outro som du har med i hver episode. Legge inn forskjellige bolker som er fast.
 Det kan også være greit å øve seg på noen opptak der du bare bruker mobilen din for å bli mer kjent med formatet og din egen stemme.

photo 1567596275753 92607c3ce1ae?ixid=MnwxMjA3fDB8MHxzZWFyY2h8NTB8fHBvZGNhc3R8ZW58MHx8MHx8&ixlib=rb 1.2

 

 

 

 

 

Innspilling:
Når du har planen klar er det tid for innspilling. Hvis du booker tid i studio med tekniker slipper du å tenke på alt det tekniske og kan fokusere fullt det som skal skje. Nå kan du bruke manuset som støtte til å guide deg igjennom opptaket. Manuset er også en fin sjekkliste på om du har fått med deg alt du har planlagt igjennom episoden.
Det er lett å bli nervøs når man kommer inn i et studio og når opptaket går. Men nervene forsvinner ganske fort og man glemmer at man har en mikrofon i rommet. Har du gjester er det lurt å bruke litt tid før opptaket på å trygge dem. Bli litt bedre kjent før dere setter i gang. 

Det er også greit å nevne til gjesten at opptaket kan redigeres i ettertid slik at alle usikkerheter og blemmer lukes ut. En session på en time i studio blir ofte redigert ned til 30 min når alle feil og stopp er luket ut. Dette er helt normalt 🙂

Editering:

Nå som episoden er ferdig innspilt er det tid for editering av lyden.
Har du benyttet en tekniker i studio har hun eller han notert ned hva som skal lukes ut underveis i opptaket med tidskoder. Dette gjør at editeringsprosessen går mye lettere etterpå. I tillegg til feil og blemmer er det også greit å luke ut lange pauser. F.eks. etter et spørsmål der gjesten tenker seg om før han/hun svarer.

IMG 0262

 

 

 

Mix:
Når episoden er ferdig redigert må lyden mikses. 
Da justerer vi lydfilene slik at snakke lyden til hver enkelt mikrofon blir tydelig og behagelig å høre på. Her bruker vi verktøy som EQ, kompressor og støy fjerning.
Dette gjør at podcasten høres profesjonell ut og kan konkurrere med andre podcaster i markedet. Podcasten får også justert riktig lydvolum slik at alle episodene du lager høres lik ut.

Publisering:
Det finnes mange tjenester som publiserer podcasten din på nettet. Vi anbefaler Anchor som tjeneste. Du laster opp podcasten din til dem og de sender den videre ut til alle sendeflater folk hører på podcast. Du får tilgang til statistikk som også kan hjelpe deg å nå ut til flere lyttere.

 

Skroll til toppen